حفاظت از محیط زیست
یکی از بزرگترین دغدغه های امروزه انسان مسئله حفظ محیط زیست است. مسئله ای که موضوع همایش ها و سخنرانی های بسیاری قرار می گیرد و کارشناسان و دانشمندان در این زمینه مطالعات زیادی کرده اند و دوستاران محیط زیست در گوشه و کنار دنیا با تشکیل گروههای مختلف سعی در حفظ آن دارند.
و این در حالیست که حفاظت از محیط زیست در فرهنگ کهن و غنی ایران جایگاه ویژه ای دارد . آب، خاک، هوا و آتش در نزد ایرانیان از تقدس ویژه ای برخوردار است به طوری که در آیین زردشت ایزدانی مسئول نگهداری این عناصر هستند همچون آناهیتا ایزد پاسدار آب، آذر ایزد پاسدار آتش، زامیاد ایزد پاسدار خاک و ویو ایزد پاسدار باد و هوا.
این اعتقاد ایرانیان موجب میشد که هیچ چیز آلوده ای را در آب نیندازند و یا دستها را در آب روان نمی شستند بلکه برای شستشو، مقداری از آب رودخانه یا چشمه را برداشته و از آن استفاده میکردند . از انداختن آب دهان روی زمین اجتناب می نمودند و یا از سوزاندن مردار و هر چیز ناپاک دیگری دوری می کردند( دکتر فرهنگ مهر در کتاب " دیدی نو از دینی کهن" به این نکته اشاره می کنند که دوری از سوزاندن هر چیز ناپاک به منظور پیشگیری از آلودگی هواست).
آب، خاک، هوا و آتش جایگاه ویژه ای در جشنهای مختلف دارند از جمله جشن تیرگان که در تیر روز تیر ماه برگزار شده و پاشیدن آب بر سر و روی یکدیگر از آیین های این روز است .
اما نکته قابل توجهی که وجود دارد این است که در عهد باستان در ایران به دلیل تقدس عناصر چهارگانه و پاکیزه نگاهداشتن آن، بیماریهای همه گیر و واگیردار به ندرت دیده میشد چراکه بیشتر بیماریها به خصوص در روزگار گذشته در اثر آب آلوده همه گیر میشده است و در بین اقوام و ملتهای دیگر این دست بیماریها بسیار شایع بوده و در اثر آن در مدت کوتاهی جمع زیادی از بین میرفتند اما در همان زمان در ایران همانطور که گفته شد به ندرت و آن هم در بین عده ی محدودی این قبیل بیماری ها مشاهده می شده است.